V poslední době začíná převažovat trend připravování běžných surovin, které jsme ještě nedávno kupovali v supermarketu, v domácích podmínkách. Lidé si pečou vlastní chléb, vyrábí paštiky nebo marmelády, a pouští se i do nakládání potravin. A řeč už skutečně není jen o znojemských okurkách.
Nakládání potravin zažívá renesanci
Balkánský sýr naložený v pěkné zavařovací sklenici je lahodný a krásný na pohled. Zabodujete s ním jako se skvělou chuťovkou na večírku, když přijde nečekaná návštěva, ale perfektně se hodí i jako hezký a praktický jedlý dárek. Pokud mu věnujete trochu péče, za pár dní se vám odmění velkým chuťovým zážitkem. V kombinaci s olivami, sušenými rajčaty nebo pečenými paprikami vytvoří skvělou chuťovku k popíjení vína. Marinovaný balkánský sýr je také skvělou přísadou do zeleninových salátů.
Nakládaný balkánský sýr se sušenými rajčaty
- 200g balkánského sýru
- 7 sušených rajčat naložených v oleji
- 2 stroužky česneku
- 2 šalotky
- dvě chilli papričky
- tymián, šalvěj, oregano
- olivový olej
Balkánský sýr nakrájejte na kostičky (asi 1 cm) a ve větší misce je smíchejte s česnekem pokrájeným na tenké plátky a na kolečka nakrájenou šalotkou. Přidejte sušená rajčata, která můžete rozkrájet na menší kousky, chilli papričky a veškeré bylinky. Směsí naplňte vybrané zavařovací sklenice a každou z nich po okraj dolijte olivovým olejem. Uzavřené sklenice uchovávejte v lednici. Sýr chutná nejlépe po třech dnech naložení, v lednici ale vydrží až 2 týdny.
Další inspirace, jak naložit balkánský sýr, naleznete zde
Stále nemáte vánoční dárky? Vyzkoušejte letos jedlé dárky
Sháníte dárek pro kamaráda? Inspirace zde