Vynikající pochoutka k pivu nebo vínu nejen pro vegetariány, to je nakládaný hermelín. Dobře naložený hermelín je stálicí v nabídce mnoha restaurací, nakládat se ovšem dají i jiné druhy sýrů. Čerstvé, zrající, plísňové, ale i tvrdé nebo polotvrdé sýry. Naložit je zvládne i ten, kdo zná kuchyň pouze z doslechu. Tak snadné to je. Úspěch u strávníků je přitom zaručen téměř stoprocentně.
Pokud budete připravovat nakládané sýry jako pochoutku pro pány – ostré hochy, nebojte se jim je pořádně přiostřit dávkou chilli nebo kajenského pepře. Nezapomeňte také, že heslo „jíme i očima“, platí konkrétně v tomto případě více, než kdy jindy. Ke kvalitnímu obsahu tedy pořiďte i pěknou uzavíratelnou sklenici, a po naplnění hermelínem ji opatřete štítkem s věnováním anebo popisem hermelínu.
Recept
hermelíny
cibule
prolisované stroužky česneku
mleté chilli
nakládané feferonky
kozí rohy
bylinky nebo koření na sýry
bobkový list
nové koření
celý pepř
olej
Postup
Hermelíny podélně rozkrojíme, potřeme směsí chilli, česneku a koření, a vložíme do sklenice. Navrch poklademe na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme kuličky nového koření, pepře, pár bobkových listů, feferonky a kozí rohy (vždy asi 2 kusy), a stále postup opakujeme, až naplníme sklenici. Poté zalijeme olejem tak, aby všechny suroviny byly ponořené. Naložený hermelín skladujeme v lednici alespoň týden, aby se všechny chutě pořádně propojily.
Nakládaný balkánský sýr
Nejlepší recept na utopence
Další inspirace na jedlé dárky najdete zde