Receptů na utopence je nepřeberně, dalo by se dokonce říct, že co rodina, to originální recept. Základem všech receptů by však vždy měly být kvalitní špekáčky s co největším obsahem masa, aby chuťový zážitek z tohoto hospodského jídla byl co nejlepší. Dobré utopence dělá samozřejmě také lák. Níže naleznete recept na tuto českou specialitu, po které se mezi Vašimi přáteli rozhodně zapráší. Příjemná pikantnost, tak akorát kyselý lák, dostatečné množství cibule. Teď už jen vydržet alespoň týden, než se pořádně „utopí“.
Jak správně nakládat utopence se dozvíte zde
Recept na domácí utopence
(3 zavařovací sklenice)
- 1 kg špekáčků
- 4 větší cibule
- plnotučná hořčice
- mletý pepř
- 4 feferonky
Lák:
- 300 ml octa
- 500 ml vody
- 3 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
- lžička soli
Nejprve si připravte lák. Všechny přísady vložte do kastrůlku, přiveďte k varu a nechte zhruba 5 minut na mírném plameni povařit.
Špekáčky oloupejte a podélně rozkrojte tak, aby na jedné straně držely při sobě. Zevnitř je potřete plnotučnou hořčicí, opepřete a proložte na plátky nakrájenou cibulí a feferonkou. Poté je spojte párátky, aby držely u sebe, a lehce je propíchejte vidličkou. Lépe tak do sebe nasají lák. Zbylou cibuli a feferonky odložte stranou.
Na dno zavařovací sklenice vložte cibuli, pár proužků feferonek nebo jednu celou, špekáčky a vše opakujte, dokud sklenice není plná. Poslední vrstvou bude cibule s feferonkou. Poté špekáčky zalijte vychladlým lákem a nechte v lednici odležet minimálně týden.
Utopenci budou skvělým dárkem pro všechny milovníky masa a české klasiky. V pěkné zavařovací sklenici, vkusně zabalené, a nejlépe i s lahví dobře vychlazeného piva.