Držíte se pravidla, že největší radost udělají ty dárky, které sami vyrobíte? Zpestře život Vašim blízkým domácím ochuceným olejem, který ocení v teplé i studené kuchyni. Přípravu ochuceného oleje zvládnou i děti, to nejsložitější na celé přípravě bude jen vybrat správné bylinky a koření, po kterých získá olej svou chuť. Níže Vám přinášíme několik návodů, tak už neváhejte a pusťte se do toho.
Benefity olivového oleje pro naše zdraví
Chilli olej
Máte ve svém okolí milovníka ostrých jídel, pak vsaďte na chilli olej. Jeho ostrost bude záležet jen na tom, jaký poměr oleje a chilli zvolíte. Uděláte-li směs hustší a papriček do oleje přidáte víc, můžete je následně rozmixovat i v opravdu hustou pálivou omáčku.
- 0,5 litru oleje
- 4 sušené chilli papričky (ideálně rod chinense)
- rozmarýn, tymián
V hrnci rozehřejte polovinu oleje a přidejte sušené chilli a bylinky. Jakmile se kolem lusků začnou tvořit bublinky, teplotu stáhněte. Neměla by přesáhnout 75 °C, protože hrozí přepálení. Poté olej smíchejte v míse se studenou polovinou a po vychladnutí rozlijte do lahví, které můžete ozdobit dle Vašeho uvážení. Skladujte na temném a chladném místě, ideálně v lednici.
Citronový olej
- 6 zralých citronů (ideálně v bio kvalitě)
- 3 šálky extra panenského olivového oleje (ideálně lisovaného za studena)
Zralé a nepoškozené citróny omyjte, důkladně je osušte a nechte asi 30 minut na suchém prkénku “ vydýchat” a ještě doschnout. Poté každý citrón opatrně oloupejte, můžete ponechat bílou dužinu. Výhradně použijte jen kůru, nikoliv samotné ovoce. Do oleje se nesmí dostat žádná vlhkost, která způsobuje množení baktérií a plísní.
Osušenou kůru dejte do čisté a suché sklenice. Přilijte olivový olej a sklenici pevně uzavřete. Dejte na chladné, suché místo mimo dosah přímého slunečního záření a nechte usadit 2 týdny. Následně odstraňte kůru a olej přes sítko přeceďte do čistých lahví nebo sklenic, které můžete označit štítkem, hezkou visačkou nebo popsat fixem.
Jak na bylinkové oleje? Nechte si poradit od šéfkuchaře
Dárek s vůní vanilky – vanilkové aroma
Vanilka je součástí téměř všech sladkých receptů, abyste si mohli její chuť a vůni užít v plné síle, vyzkoušejte náš recept na výrobu vanilkového aroma. Jeho příprava je úžasně jednoduchá, máte kontrolu nad vším, co extrakt obsahuje a vyjde podstatně levněji než když si ho koupíte. V pěkné lahvičce navíc poslouží i jako moc fajn dárek pro ženy. Dejte jednou provždy sbohem kupování extraktu či jeho umělých náhražek v obchodech.
Na 250 ml vanilkového extraktu budete potřebovat:
- 5 – 6 vanilkových lusků
- 250 ml 35 – 40% vodky (použít lze i rum, brandy, gin nebo bourbon)
Připravte si lahvičku s dobře těsnícím uzávěrem a vyvařte ji. Do lahvičky nalijte vodku a vložte do ní vanilkové lusky, které předtím podélně rozřízněte, abyste se dostali k dužině. Při krájení se snažte, aby oba konce zůstaly spojené. Pokud jsou lusky moc dlouhé, přeřízněte je na polovinu, měly by být totiž celé zalité alkoholem.
Lahvičku s vodkou a lusky dobře uzavřete a uschovejte ji někde v tmavé skříňce minimálně 2 měsíce, a jednou za čas s lahvičkou protřepte, ale neotvírejte ji. Čím déle se budou lusky v alkoholu macerovat, tím bude extrakt silnější. Výsledný vanilkový extrakt bude mít jantarovou barvu a bude krásně vonět.
Test vanilkových zmrzlin. Více se dozvíte zde
Nevíte čím potěšit na Vánoce Vaše blízké? Vyzkoušejte jedlé dárky!
Čím potěšit ženu? Originální tipy na dárky zde