Chutney (česky čatní nebo též čatný) je poklad indické kuchyně. Jedná se o pikantní omáčku, která v sobě snoubí sladké, slané i kyselé chutě, a převážně se podává jako příloha k masu nebo vegetariánským pokrmům.
Říká se, že čatní má tolik variant a chutí, jako je indických regionů. A všichni dobře víme, jak velká Indie je. Funguje podobně jako brusinkový terč na svíčkové, i když o něco víc exoticky. Vyrábí se převážně z ovoce, výjimkou ale není ani cibulové, rajčatové nebo dýňové čatní.
Cibulové čatní
- 6 červených cibulí
- 2 lžíce vinného octu
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 chilli papričky
- sůl, pepř
Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky. Ve větším hrnci rozpalte olej a za občasného míchání na něm opékejte na něm cibuli, dokud nezačne zlátnout. Poté ji zasypte třtinovým cukrem, nechte lehce zkaramelizovat. Přidejte vinný ocet, pokrájené chilli papričky, tymián a podle chuti osolte a opepřete. Vše důkladně promíchejte a společně prohřejte na mírném plameni. Výsledná směs by měla mít konzistenci marmelády.
Čatní můžete i zavařit do sklenic. V takovém případě ještě horkou směsí naplňte sklenic, zavíčkujte vyvařenými horkými víčky a obraťte dnem vzhůru. Po vychlazení skladujte v lednici, kde čatní vydrží až tři měsíce.
Mangové čatní
(recept na 6 ks skleniček o objemu 250 ml)
- 4 velká zralá manga (mango uzraje, když ho ponecháte za pokojové teploty v papírovém sáčku nebo zabalené v novinách)
- 300 ml bílého vinného octa
- 650 g krupicového cukru
- 1 chilli paprička
- 2 stroužky česneku
- kousek zázvoru (asi 3 cm)
- špetka mletého nového koření
- špetka mletého muškátového oříšku
- špetka mleté skořice
- 170 g sušeného ovoce (např. rozinky nebo meruňky…)
- 1 lžička soli
Oloupaná a na kostičky pokrájená manga dejte včetně šťávy do misky. Měli byste jich mít zhruba 3 a půl hrnku.
Připravte si sušené ovoce, které přelijte horkou vodou a necháte okapat.
V hrnci zahřejte ocet, cukr a sůl, dokud se vše nerozpustí. Poté přidejte na drobno nakrájenou chilli papričku, česnek, nastrouhaný zázvor, koření, mango a sušené ovoce. Směs přiveďte k varu a pak plamen ztlumte na minimum. Za občasného míchání vařte přibližně 40 minut. Výsledkem by měla být hustá směs bez přebytečné šťávy.
Sterilizovat můžete 10 minut při teplotě 80 °C. Po měsíci bude čatní připraveno ke konzumaci.