Pesto je jednou ze základních ingrediencí, které zkrátka nesmí chybět v žádné dobře vybavené kuchyni. Lze využít na milion způsobů a můžete s ním vyřešit nejednu svačinu či večeři. Třeba takové těstoviny s kvalitním pestem představují rychlé jídlo, které zachránilo od hladu už nejednu rodinu. Směs bylinek a listů všeho druhu využijete mimo těstovin i na rizoto, zapečené bagety, krutony do polévky, jednohubky, do polévek, na steaky a vůbec všude tam, kde Vám fantazie dovolí.
V pěkné uzavíratelné skleničce ozdobené mašlí se tak z domácího pesta stane skvělý, chutný a praktický dárek pro všechny milovníky dobrého jídla. Níže najdete 3 recepty na nejznámější varianty pesta.
Připravte si domácí pesto
Bazalkové pesto
Nestárnoucí klasika, která je základem italské kuchyně. Tradiční pesto by se mělo připravovat v hmoždíři, na jeho chuti se však nijak nepodepíše, pokud si trochu vypomůžeme moderními pomůckami, jako je například mixér.
- 80 gramů bazalkových lístků (bez stonků)
- 30 gramů piniových oříšků
- 80 gramů parmezánu nebo jiného sýru parmezánového typu (např. Grana Padano)
- 1 stroužek česneku
- 150 mililitrů olivového oleje
- půl čajové lžičky soli
Bazalku, oříšky, parmezán a česnek rozmixujte, přidejte olej a ještě jednou vše řádně umixujte. Snazší už to opravdu být nemůže!
Hotové pesto dejte do skleničky a nakonec zakápněte lžící olivového oleje. Ten zajistí, že pesto nevyschne, nezčerná a vůbec, dobrého oleje není nikdy dost.
Videorecept na bazalkové pesto
Pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek je jarní superhrdina, který Vás rozhodně postaví na nohy! Období, kdy je tato bylinka v té nejlepší kondici, je poměrně krátké, příprava pesta je ale skvělý způsob, jak si aroma a chuť této jarní rostlinky zachovat, pokud ji tedy nezpracujete za čerstva.
- 100-150g medvědího česneku
- hrubá mořská sůl
- špetka kajenského pepře
- 50g nesolených kešu oříšků (použít můžete i piniové oříšky)
- 50g strouhaného sýra pecorino
- 150ml panenského olivového oleje + na zakápnutí (lze použít i ořechový olej)
Listy medvědího česneku omyjte, usušte a natrhejte na menší kousky. Přendejte do mixéru, přidejte olivový olej, sůl, pepř, ořechy a sýr a mixujte do požadované konzistence. Na začátku bude medvědího česneku hodně, takže ho klidně rozmixujte na dvakrát.
Je-li třeba, přidejte ještě trochu oleje a dochuťte solí a kajenským pepřem. Se solí to ale nepřehánějte, protože pesto bude samo o sobě dost aromatické a přemíra soli by tu jedinečnou chuť zbytečně přebila. Výsledek bude mít skutečně medvědí sílu! Přendejte do skleničky a zakápněte dalším olejem, aby bylinky neoxidovaly. Hotové pesto skladujte v ledničce.
Pesto ze sušených rajčat
Provensálská variace na tradiční bazalkové pesto je trochu sladší, ale stejně skvělá.
- 100 g sušených rajčat
- 1 stroužek česneku
- 50 ml extra panenského olivového oleje
- 30 g piniových oříšků
- 6 větviček tymiánu
- sůl
- pepř
- 2 lžíce parmezánu
Rajčata, olivový olej, oříšky a česnek rozmixujte. Pokud máte rádi hrubší pesto, stačí krátce, jemnější pesto naopak získáte delším mixováním. Přidejte nastrouhaný parmezán, a dochuťte solí, pepřem a tymiánem.
Takto připravené pesto dejte do skleničky, která se dá dobře uzavřít, a přelijte olivovým olejem.
Další recepty, jak připravit pesto a pokrmy z něj, naleznete zde
Už jste vyzkoušeli domácí bylinkové máslo?
Hledáte zdravý dárek pro kamarádku? Zkuste pečenou granolu