Blíží se Vánoce a Vánoce bez vanilkového cukru nejsou Vánoce. Vanilkový cukr je nedílnou součástí většiny receptů na sladké pečení, především pro svou fantastickou vůni, smutná zpráva ale je, že většina vanilkových cukrů, které jsou na trhu k dostání, neobsahují ani procento vanilky. Takové jsou výsledky nezávislého testování. Dobrou zprávou však je, že si ho snadno připravíte v domácích podmínkách.
Tři příjemné bonusy spojené s výrobou domácího vanilkového cukru
- s jistotou víte, že používáte pravou vanilku a žádnou chemickou náhražku
- ač se to na první pohled nezdá, ušetříte
- v pěkné dóze máte v mžiku vyrobený vkusný dárek pro maminku, babičku, nebo kamarádku
Recept na vanilkový cukr
- 0,5 kg cukru (ideálně třtinového, ale může být i bílý)
- 1 vanilkový lusk
Oba konce vanilkového lusku odkrojíme, protože jsou tvrdé, a zbytek lusku pokrájíme na malé kousky. Cukr nasypeme do mixéru se sekacími noži, přidáme vanilku a pak už jen mixujeme a mixujeme, dokud se z krupicového cukru nestane spíš moučkový. Nelekejte se, může to trvat i několik minut.
Pokud toužíte po opravdu jemném cukříku, můžete ho ještě přesít přes jemné síto, v opačném případě naplňte skleničky a máte hotovo.
Stejně snadno a rychle, jako vanilkový cukr, si můžete doma vyrobit i ostatní voňavé varianty. Například takové lívanečky se neobejdou bez skořicového cukru, a mezi ty další oblíbené patří cukr levandulový nebo fialkový.
Recept na skořicový cukr
Ideální poměr pro výrobu skořicového cukru jsou 3 vrchovaté lžíce cukru a čajová lžička mleté skořice. Vše smíchejte dohromady a voňavá dobrota je na světě.
Recept na levandulový cukr
- 500 g cukru
- 50 g bio levandule
Obrané kvítky levandule v mixéru smícháme společně s cukrem, a máme hotovo. Tento voňavý skvost můžeme použít při pečení sušenek, bábovek nebo k ovonění dortových krémů. A v pěkné skleničce zdobené mašlí a cedulkou udělá určitě velkou radost i nadšeným pekařkám.
Fialkový cukr
Málo kdo ví, že fialky nemusí být jen ozdobou ve vázičce, ale lze z nich vyrobit i krásně fialový, voňavý cukr, který se hodí nejen do čaje proti kašli, protože tato léčivka napomáhá uvolňování hlenů, ale skvěle ovoní i těsto na máslové sušenky.
Recept
Ideální poměr fialek a cukru je 1:1, tedy hrst omytých a osušených okvětních lístků fialek, a hrst cukru. Vše jen nasypete do mixéru a pořádně promixujete. Na plechu vyloženém pečícím papírem poté nechte směs proschnout alespoň 1 až 2 dny, naplňte skleničky a úžasné a vkusné dárky pro Vaše blízké jsou na světě.