Úvod » Marmeláda jako dárek – recept na nejlepší marmeládu

Marmeláda jako dárek – recept na nejlepší marmeládu

 

V poslední době čím dál víc lidí přemýšlí o tom, co jí, a snaží se co nejšetrněji zpracovávat plody ať už z vlastní zahrádky, okolní přírody nebo od lokálních prodejců. Výsledkem domácího zavařování je pak marmeláda ovocné chuti, kterou nepřebíjí cukr a jiné chemické přísady.

Tipy a triky pro dokonalé zavařování

Nebojte se nevšedních chutí

Pokud chcete Vaší marmeládě dodat punc luxusu, zkuste k ovoci přidat i různé koření nebo bylinky. Skvěle se hodí vanilka, ale použít můžete i více nevšední ingredience, jako například rozmarýn, zázvor, skořici nebo dezertní víno.

Dejte si práci s balením

Pokud se rozhodnete věnovat vlastnoručně vyrobenou marmeládu jako dárek, udělejte to stylově a věnujte dostatek času i přípravě obalu. Se zdobením zavařovacích sklenic si můžete opravdu vyhrát. Víčko zavařovačky můžete překrýt dárkovým papírem, který máte doma, krajkou nebo kusem látky. Pak už jen stačí skleničku převázat mašlí, motouzem nebo gumičkou, a doplnit cedulkou, která by měla sdělovat, co je obsahem sklenice, případně ve kterém roce byla vyrobena. Výsledkem bude zcela originální produkt, který jistě potěší nejen milovníky sladkých dobrot. Tak nůžky do ruky, a vzhůru do toho!

Jahodová marmeláda

  • 2 kg jahod
  • 1 kg želírovacího cukru (průběžně ochutnávejte a množství cukru případně upravte dle chuti)
  • 1 citron
  • 2 lžíce rumu

Zralé jahody omyjeme, odstopkujeme a necháme dobře okapat. Poté jahody rozmačkáme s cukrem, přidáme šťávu z poloviny citrónu a společně povaříme v širokém hrnci, který umožňuje rychlejší odpařování tekutiny. Ovocnou směs nezapomeňte stále míchat a pěnu, která se bude tvořit na povrchu, sbírejte a dávejte pryč.

Marmeládu dochuťte cukrem nebo zbylou citronovou šťávou, a když začne rosolovatět, vařte asi ještě 2 minuty. Do hotové marmelády přimíchejte rum a sterilizujte 20 minut při 85°C.

Meruňková marmeláda

  • 1,7 kg meruněk
  • 700 g krupicového cukru
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • pektin (množství dle návodu na obalu)

Omyté, rozpůlené a vypeckované meruňky na mírném ohni rozvařte a následně propasírujte přes jemné síto. Získat byste měli přibližně kilogram ovocného pyré. K tomu přidejte 150 g cukru a společně vařte asi 15 minut. Poté přidejte pektin smíchaný s trochou cukru, a následně do směsi přisypte i zbylý cukr. Až se veškerý cukr rozpustí, přidejte citrónovou šťávu. Marmeládu vařte až do té doby, než začne rosolovatět. Skleničky naplněné marmeládou otočte na 10 minut víčkem dolů.

 

Rozhovor s ženou, která vaří nejlepší marmelády na světě!

Tipy na další jedlé dárky si prohlédněte zde